Доставка / Връщане и Замяна / Рекламация

Доставката на избраните от Вас продукти се осъществява чрез куриерската фирма Еконт.

Цената на доставка е фиксирана 3 лв.

За поръчка над 200 лв доставката е безплатна.

Всяка пратка се изпраща с опциите ПРЕГЛЕД и ТЕСТ.

 
ДОСТАВКА

В рамките на 3 (три) работни дни ТЪРГОВЕЦЪТ трябва да изпрати стоката по куриер на ЕКОНТ на Потребителят/клиентът, който следва да я получи на следващият работен ден до посоченият адрес или офис на куриерска фирма ЕКОНТ. Всеки ПОТРЕБИТЕЛ има правото на „Преглед“ и „Тест“, ако стоката е облекло, костюм, аксесоар и на опцията „Преглед“ за игри и реквизит, преди да приеме и заплати получената стока, в случай че стоката е изпратена с начин на плащане „Наложен платеж“. ПОТРЕБИТЕЛЯТ носи отговорност да съобщи и предяви рекламация за повреден продукт в момента на доставка и преди приемането на доставката към куриерска фирма ЕКОНТ. Веднага след предаване на стоката на куриер, ТЪРГОВЕЦЪТ се освобождава от риска, който се прехвърля върху потребителя/клиента. ТЪРГОВЕЦА не носи отговорност  за закъснение в случай, че закъснението се дължи на куриер или друг доставчик.
Веднага след доставката в ненарушена опаковка, стоките следва да бъдат прегледани внимателно от потребителя/клиента или упълномощено от него лице. Евентуални повреди, разкъсвания и други щети следва да бъдат докладвани незабавно на ТЪРГОВЕЦА. В случай, че бъде установено наличие на щети, които са се получили при транспортирането на стоката, ТЪРГОВЕЦЪТ не носи отговорност за покриване на щетите на тази стока. В случаите когато от ТЪРГОВЕЦА са зададени в писмена форма конкретни дата и час за доставка, изявлението има обвързваща сила. При посочени неверен или сгрешен адрес, лице за контакти и/или телефон при подаване на заявката ТЪРГОВЕЦА не е обвързан от каквото и да е задължение за изпълнение на поръчката.
При предаване на стоката потребителят/клиентът или трето лице подписват придружаващите я документи. За трето лице се счита всеки, който не е титуляр на заявлението, но приема стоката на доставка и е на посочения от клиента адрес. 
При отказ за получаване на стоката, извън случаите описани по-долу, отказът се счита за неоснователен и Клиентът дължи заплащане на разходите за доставка и връщане на стоката. В случай, че Клиентът не бъде намерен в срока за изпълнение на доставката на посочения адрес или не бъде осигурен достъп и условия за предаване на стоката в този срок, ТЪРГОВЕЦА се освобождава от задължението си да достави заявената за покупка стока.

 

ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА


Когато доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента стока и това може да се установи чрез обикновения й преглед, 
Клиентът може да иска доставената му стока да бъде заменена със съответстваща на направеното от него заявление за покупка в срок от 48 часа от получаването й като уведоми ТЪРГОВЕЦА на телефон 0894058803, по имейл: sewdio@mail.bg. В случай на открита вина на ТЪРГОВЕЦА при несъответстваща стока на поръчката на ПОЛЗВАТЕЛЯ, куриерските услуги за връщане и замяна на стоката са за сметка на ТЪРГОВЕЦА.

ПОЛЗВАТЕЛЯТ/ Клиента има право да върне закупената стока без конкретна причина и да поиска възстановяване на сумата или замяна в законен срок от 14 календарни дни. В този случай куриерските разходи за връщане/ замяна на стоката са за сметка на ПОЛЗВАТЕЛЯ, като ПОЛЗВАТЕЛЯТ  е длъжен да отбележи/ заяви „Преглед“ на пратката. Стоката трябва да пристигне в добът търговски вид без следи от употреба, петна от грим или храни и напитки, носене, пране, гладене, разкъсвания или други щети недвусмислено сочещи, че продуктът е ползван.

ПОЛЗВАТЕЛЯТ/Клиентът има право да върне стоката при установяване на фабрични дефекти, несъответствие на поръчаният размер или вид несъответстващ на поръчаната стока, като в този случай може да поиска замяна или пълно възстановяване на сумата заплатена за продукта и доставката му.

ТЪРГОВЕЦЪТ има право да откаже рекламация и приемане на стоката обратно в случай, че стоката е върната със следи от употреба като парфюм, петна от грим или храни и напитки, носене, пране, гладене, разкъсване.

Цената за доставка на стоки и продукти от ТЪРГОВЕЦА  към ПОЛЗВАТЕЛЯ/ Клиента са с фиксирана стойност за цялата страна 3 лв. Цената за куриерска услуга при връщане на стока или продукт, когато е за сметка на ПОТРЕБИТЕЛЯТ в по горе описаните случаи, е според тарифата на куриерска фирма ЕКОНТ.

При връщане без причина или замяна на стоката без вина на ТЪРГОВЕЦА, куриерските услуги за връщане са изцяло за сметка на ПОТРЕБИТЕЛЯТ.

 

РЕКЛАМАЦИЯ

 

При открити фабрични дефекти или несъответствия между поръчаният и доставеният продукт ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да заяви РЕКЛАМАЦИЯ в рамките на 48 часа от приемането на стоката на тел: 0894058803 или в писмен вид на имейл: sewdio@mail.bg. При открита вина на ТЪРГОВЕЦА пълната платена сума от ПОТРЕБИТЕЛЯ за стокатта и доставката подлежи на възстановяване от страна на ТЪРГОВЕЦА в рамките на 5 работни дни от получаване на стоката обратно от търговеца и установяване на вината. При рекламация ПОЛЗВАТЕЛЯТ е длъжен да посочи телефон за връзка, за по-бързото уговаряне между двете страни за начина на възстановяване на сумата (по банков път, пощенски запис или друг). ТЪРГОВЕЦЪТ има право да откаже рекламацията, ако тя е неоснователна и не отговаря на заявените от ПОТРЕБИТЕЛЯ причини, несъответствия, щети или вреди.

 

ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО НА ПРОДУКТИТЕ

 

Към всеки продукт ТЪРГОВЕЦЪТ прилага информация в писмен вид за начина на употреба и поддръжка на продуктът, така че да запази най-дълго добрият си вид при употреба и почистване. Това включва описание на използваните материали в продукта, както и инструкции за почистване/ пране. ПОТРЕБИТЕЛЯТ е длъжен да спазва указанията и инструкциите за употреба и почистване. При нанесени щети и нарушен вид на продукта в следствие от неправилна употреба и почистване ТЪРГОВЕЦЪТ не носи