Как да стимулираме развитието на деца от 3 до 5 години

Как да стимулираме развитието на деца от 3 до 5 години

15 август 2019

Играта е най-силното оръжие в обучението на децата от 3 до 5 години

Ако изглежда, че всеки път, когато се обърнете, детето ви е научило ново умение, няма да сбъркате. Предучилищните години са период на изключително бързо развитие на мозъка, подхранван от два едновременни процеса: синаптогенеза и миелинизация. Синаптогенезата свързва невроните заедно в сложни мрежи чрез създаването на нови синапси в мозъка. Междувременно миелинизацията обтяга нервите в мастно, защитно покритие, което позволява по-бързо предаване на мозъчни сигнали. Разработената, все по-ефективна мрежа, която дава резултат, позволява бърза комуникация между различни райони на мозъка и оставя детето ви в готовност да научи всичко - от нова дума до нова песен, до нова концепция за това как работи Вселената. Ето някои от начините, по които може да видите развитието на мозъка в детето ви:

 

Познавателен

 

Мозъците на децата растат в предварително програмирана последователност от долу до горе, от мозъчния ствол, който контролира най-основните телесни функции, до кората, която управлява най-сложното мислене. Експертите са съгласни, че има критични периоди в развитието на мозъка, през които малките деца са особено чувствителни към околната среда (която включва всичко - от получаване на подходяща стимулация до получаване на правилно хранене) за учене. Оттам когнитивният напредък е въпрос на стимулиране на невроните и техните връзки, което ги укрепва и разширява тяхната функционалност.Познавателният процес е свързан и със сетивата. Това е възрастта, в която децата научават какво е топло – студено, светло – тъмно, високо – ниско, меко – твърдо и т.н., за това игри, които са свързани със сетивата им са много полезни за развитието на мозъка. Играта в пясъка, със вода,  събиране на камъчета и клечки, ходене бос по различни повърхности са много обогатяващи.

 

Докато повечето деца не четат до 5-годишна възраст, между 3 и 5 години те се учат да разпознават букви и да ги свързват със звуци. Показването на вашето дете на A Б В, докато казва буквите на глас, изисква той да използва поне три различни области на мозъчната корат, за да обработва тази информация. По-конкретно, визуалният кортекс подрежда символите, които очите на вашето дете вижда. Зона, наречена ъглова, свързва тези символи със звуците на буквите, а областта на Вернике е мястото, където се осъществява връзката с разбирането. Сега е момента да научите и числата до 10. Първоначално детето се научава да ги рецитира като стихотворение без да ги свързва с реалното им значение. За това е важно, когато броите заедно да броите реални предмети или играчки. Това може да са стъпалата докато слизате, любими играчки, камъчета, плодове, зеленчуци и всичко във вашето ежедневие. Пример от ежедневието: докато белите картофи може да давате на вашето дете да ги слага в мивката докато ги брои. Когато на децата им е интересно и са ентусиазирани от някоя дейност запомнят по-бързо.

 

Моторика

 

Докато детето ви расте по-пъргаво - бягане, скачане, катерене и се научава да изпълнява все по-сложни подвизи - мозъкът му продължава да усъвършенства процесите, които са ключови за баланс и координация. За това опитайте се да му осигурите игри с катерене, скачане, промушване, лазене, клякане и т.н. Най-лесната и евтина игра за целта е с ластик: осигурете си кръгъл ластик с дължина около 3 до 5 метра, завържете го в двата края, след това може да закачите единият край за крака на масата или на стабилен стол, а най-добрият вариант е да св включат и двата родителя. Преплитайте ластика по различен начин с ръце или настъпвайки с крак като го държите опънат подобно на мрежа, сменяйте сплитката и височината като карате детето ви да прескача, да се промушва между ластика или да лази. Може дори да направите състезание, ако децата са 2 или повече. По време на предучилищните години той развива и изпълнителни функции, които контролират паметта, времето и последователността - тези способности са от съществено значение за по-сложни физически дейности, като например каране на колело, хвърляне и хващане на топка. Повторението е ключово за напредъка; невронните връзки се засилват с помощта на движения с големи и малки мускули. Ще видите напредъка, когато детето ви упражнява дейности като ходене назад, прескачане и скачане на един крак. На тази възраст фините двигателни умения също стават по-важни, тъй като детето ви се научава да пише, рисува, изгражда и създава по начини, които изискват от ръцете му да правят точно това, което му казва мозъкът им. Позволявайте на детето си да реже с детска безопастна ножичка прави линии. Оцветяването с моливи също спомага детето да придобие контрол върху ръката си. Закопчаване на копчета, ципове, завръзване на връзки са все още трудни, но може да започнете с тях още от 3 годишна възраст като използвате тихи книжки. 

 

Комуникация

 

Понякога се чудите защо е трудно да различавате и разбирате звуци и срички, които не се използват на родния ви език? Мозъкът на детето ви първо формира синаптичните връзки, необходими, за да чуе и произведе всички звуци, използвани от всички езици по света. Но с използването и употребата тези връзки или се засилват, или се подрязват, за да се предпочитат тези, които той чува и използва на родния си език. С течение на времето ще видите промяна в способността на детето да прави разлика между езика или езиците, говорени около него, и тези, които не са познати. В ранните години детето реагира на всички говорими езици, а в предучилищните години детето се ангажира, когато разбира какво се говори, но може да игнорира или да се обърка от чужди езици. В тази възраст специалистите препоръчват децата да не изучават чужди езици или да гледат и слушат чужоезикова реч. „За да учиш чужд език качествено трябва да поставиш добри основи на своя собствен език“ (Логопед), за това колкото и да е модерно да записваме децата още от ранна възраст на всякакви курсове, нека пропуснем чуждоезиковите поне до първи клас. Комуникационните умения на вашето дете през тези години взимат връх. Той става много по-добър слушател и реагира по-лесно, когато му се говори. Не само изреченията му стават все по-дълги и сложни; той може да следва напътствия например с повече от една стъпка и може да опише последователност от събития в относителен ред. Той дори започва да мисли на глас и да говори за ситуации и чувства. 

 

Емоции 

Правилото „използвай го или го изгуби” е от ключово значение за разбирането на социализацията на вашето дете. Проучванията показват драматични разлики между деца, които изпитват чести взаимодействия с родители и други възпитатели, и деца, които са отгледани с по-малко стимулация. За да стимулирате емоциите и въображението на детето четете приказки и то възможно най-изразително. Ако четете за вълка и 7-те козлете може да изревете като вълк, или да „издухайте силно“ с уста къщичките от трите прасенца.Възползвайте се от всеки момент във приказката, за да възпроизведете всеки звук на някое животно или весело, учудено или тъжно възклицание на някой от героите. Накарайте и детето ви да повтори, така ще опознае характеристиките на различните емоции и ще засили изключително много въображението и начина си на изразяване и комуникация. До 3-годишна възраст мозъкът на вашето дете е произвел излишък от синаптични връзки - много повече, отколкото той в крайна сметка ще се нуждае. Социалните взаимодействия засилват синаптичните връзки, свързани с езика и други форми на комуникация и социална изява, докато тези, които не се използват, стават слаби и изчезват с излишно използване. По този начин социалната среда на вашето дете буквално оформя мозъка му, процес, известен като пластичност. Ще видите подобни промени и в други области на социалното взаимодействие, особено когато детето ви започне да установява отношения с връстниците си. Между 3 и 5-годишна възраст, подхранвана от развитието на мозъчната кора, детето ви преминава от вярването, че всеки вижда света по един и същи начин, до разбирането, че може да има множество гледни точки. Всъщност, около 4-годишна възраст, вашето дете е наясно, че това, с което иска да играе сега (този влак за играчки), може да е в пряк конфликт с това, което друго дете иска (тези топки). Голяма част от това обучение и разбиране се осъществява чрез игра, която експертите подчертават, че е сложна поредица от умения, които отнемат време, за да се развият. Когато детето ви започне да играе с други хора, то ще се научи чрез опит и грешка да си сътрудничи и да преговаря с други деца чрез споделяне и промяна. За това специалистите препоръчват ежедневна игра на детската площадка, също така посещването на детска градина от 3 години е полезна, тъй като там детето ви се научава да се съобразява с нов ред извън дома, както и да комуникира с много различни деца и по различен начин.


Игрите и забавленията са най-голямото удоволствие за децата, но прибирането на играчки след приключване на игрите е най-скучната дейност за тях. За това измислихме начин да ги научим да си прибират играчките бързо и с желание.

прочети още

6 бр. маски и всичкото това за 1 лв. + малко ръчен труд у дома

прочети още

Мал от Наследниците и Опасният Хенри са едни от най-завладяващите тийнейджърски сериали на Дисни.

прочети още

Когато трябва да си купя нова чанта, обикновено си задавам въпросите: Каква трябва да бъде моята чанта? Красива или удобна? Или по-класическа и практична?

прочети още

Нови детски костюми на любими герои!

прочети още