Всеки започна да шие и продава памучни, тъкани маски!

Всеки започна да шие и продава памучни, тъкани маски!

16 март 2020

Ще започна с моето мнение направо! „Предпазни“ маски, които са изработени от 2 слоя памучен плат !?! Това е абсолютна спекулация с паниката на хората, които в този момент не мислят трезво изобщо!

Маските, които се продаваха в аптеките за 10-20 стотинки (ако сте забелязали или имате спомен) нямат нищо памучно в тях, камо ли 2 слоя памук. И защо е така според вас?!? Заради ХИГРОСКОПИЧНИТЕ свойства на памука или просто казано: „Хигроскопичността е свойството на дадено вещество да привлича водни молекули от околната среда чрез абсорбация“. А без кое живите организми не могат да живеят дълго? – Ами ВОДАТА.

Какъв е извода от целият този увод и памучни истории? Ами след като памука абсорбира и задържа вода (или влагата от дъха ви в случаят на памучните маски), всеки един попаднал вирус (или бактерия) във влажната среда на памучната маска направо ще „се чувства“ като на 5-звезден олинклузив на Карибите. В превод на по-прост език: не само, че ще абсорбирате всички водни молекули със и без вируси и бактерии (които евентуално човека до вас издишва с всеки дъх), а ще импредоствите чудесна влажна среда за развитие и то в непосредствена близост до устата и носът ви!

Още една ГОЛЯМА ПОДРОБНОСТ относно маските. Защо според вас маските за еднократна употреба, които се продаваха по аптеките са от НЕТЪКАН ТЕКСТИЛ и какво означава това? Ами първо нетъканият текстил представлява пресовани нишки, които просто казано толкова плътно прилягат една до, над и под друга, че свойствата за пропускливост на микроорганизми става минимална. Повтарям МИНИМАЛНА, а НЕ абсолютно никаква. За това тези маски трябва да се сменят най-много на 2 часа! Защото са тествани в лабораторни условия и по този начин е определено каква е пропускливостта им според дебелина, брой нишки и т.н. и за колко време повърхността им се насища с вируси и бактерии, които да са в безопастно количество за ползващият маската. Освен това тъканите платове (а това са абсолютно всички платове и особено памучните) при изтъкаването определено имат миниатюрни отвори за вашето око (независимо колко са дебели), но огромни, широко отворени порти за вирусите и бактериите.

А КОЛКО ОТ ТЕЗИ „ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПАМУЧНИ МАСКИ“ ТЕСТВАХА своите продукти? И КОГА/ КАК УСПЯХА ДА ГИ ТЕСТВАТ ЗА тези 3 ДНИ от началото на извънредното положение в България?

ЗАЩО ЗАПОЧВАТ СВОЯТ АНОНС С „НАШИТЕ МАСКИ НЕ ПРЕДПАЗВАТ“ И НАКРАЯ ЗАВЪРШВАТ С „ПРЕДПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ И СВОИТЕ БЛИЗКИ“. За мен това е чисто противоречие! В крайна сметка знаете ли какво произвеждате и предлагате, чували ли сте за свойствата на памука и защо по дяволите избрахте точно памучни, тъкани материи? Заради хубавите шарки ли?

Как може изобщо да предлагат продукт С ПРЕДПАЗНА ЦЕЛ като изобщо не са наясно какво точно предлагат? Това хора, са модни аксесоари, а не предпазни маски.

Аз не съм медицинско лице! Аз съм професионален моделиер-конструктор (по средно специално образование) с години практика и определено разбирам от тъкани и материи, защото добре съм си научила материала както по специалните предмети от средното ми образование, така и по биология и химия от 5-ти и 6-ти клас.

Един лекар или медицинско лице няма как да ви гарантира или отговори адекватно (камо ли по телефона), че памучните маски предпазват, камо ли пък да ви отговори за колко време маската „предпазва“ и след колко време да я смените, след като този лекар не е производител, нито е лаборатория, която да тества набързо скалъпени продукти, които да задоволяват липсите на пазара и наивността на хората.

Поради причината, че аз също нямам лаборатория и не бих рискувала здравето на мен и моето семейство, памучна маска с красив принт не ми е и  минавало през ъкъла да си изработя за себе си!!! Камо ли да продавам и рекламирам! Моля ви така наречени мимолетни „производители на предпазни средства“ прочетете малко повече, осведомете се малко повече и ако ще произвеждате някакви предпазни средства, било то и елементарни като маска за уста, поне копирайте материалите от истинските маски: не тъкан, изкуствен материал, който няма пори. Като не знаете колко време може да се носи (здравословно и препоръчително) вашият продукт, поне препоръчвайте да се сменя на час-два, което за мен е МНОГО предвид, че изобщо имат някакъв памучен слой. Да си спомним пак: маските за еднократна употреба, които се продаваха в аптеките са от 2 слоя пресован, изкуствен текстил и трябва да се сменят най-много на 2 часа. Ако като носите маска от 2 слоя 100% памук с високи абсорбиращи свойства, според вас на колко време трябва да я сменяте преди самата тя да е достигнала висока концентрация на бактерии и вируси?

АКО НАИСТИНА ИСКАТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА ХОРАТА ДА СЕ ПРЕДПАЗЯТ ИЛИ ДА ПРЕДПАЗВАТ ПОНЕ СМЕНЕТЕ МАТЕРИЯТА. Определено и така няма как да гарантирате качеството, но поне няма да сте използвали една от най-влагоабсорбиращите материи!

Тези, които използват памучни маски (независимо от филтъра вътре, защото цялата повърхност от вътре и навън е памук и абсорбира и задържа), бих посъветвала просто да си сложат едно шалче на устата – ефектът е същият!

Дори добре пресованата тоалетна хартия, мокри кърпички или плътен вестник са по-добър изолатор (макар пак за кратко и еднократно) от колкото какъвто и да е тъкан естествен текстил!

Пожелавам ви РАЗУМ, за да има и ЗДРАВЕ!

Росица Певецова

Моделиер-конструктор на облекло

И управител в СЮДИО ЕООД


Игрите и забавленията са най-голямото удоволствие за децата, но прибирането на играчки след приключване на игрите е най-скучната дейност за тях. За това измислихме начин да ги научим да си прибират играчките бързо и с желание.

прочети още

6 бр. маски и всичкото това за 1 лв. + малко ръчен труд у дома

прочети още

Мал от Наследниците и Опасният Хенри са едни от най-завладяващите тийнейджърски сериали на Дисни.

прочети още

Когато трябва да си купя нова чанта, обикновено си задавам въпросите: Каква трябва да бъде моята чанта? Красива или удобна? Или по-класическа и практична?

прочети още

Нови детски костюми на любими герои!

прочети още

Играта е най-силното оръжие в обучението на децата от 3 до 5 години Ако изглежда, че всеки път, когато се обърнете, детето ви е научило ново умение, няма да сбъркате. Предучилищните години са период на изключително бързо развитие на мозъка, подхранван от два едновременни процеса: синаптогенеза и миелинизация. Синаптогенезата свързва невроните заедно в сложни мрежи чрез създаването на нови синапси в мозъка. Междувременно миелинизацията обтяга нервите в мастно, защитно покритие, което позволява по-бързо предаване на мозъчни сигнали. Разработената, все по-ефективна мрежа, която дава резултат, позволява бърза комуникация между различни райони на мозъка и оставя детето ви в готовност да научи всичко - от нова дума до нова песен, до нова концепция за това как работи Вселената. Ето някои от начините, по които може да видите развитието на мозъка в детето ви:

прочети още