Лесно, бързо и за стотинки сами да си направим маска за лице

Лесно, бързо и за стотинки сами да си направим маска за лице

18 март 2020

Маските за лице се изработват от нетъкан (изкуствен) текстил. Такъв лесно може да намерим във всеки малък или голям магазин за хранителни стоки и то на доста ниска цена. Това са домакинските кърпи за почистване, които се продават в пакет от 3 на цена 0,99 лв в нашият мъничък квартален магазин :)

Размерите на обичайните маски са 18 х 18 см. (или 18 х 20 см). От двете страни на квадрата се правят плохи и от двата края се зашива тънко ластиче (18 см), а може и връзки. Мисля, че всеки може да направи 2 шева на ръка, ако му се наложи. Маската е хубаво да я направите двойна. От една кърпа може да станат 2 бр. двойни маски или излиза, че от един пакет с 3 бр кърпи излизат 6 бр. маски и всичкото това за 1 лв. + малко ръчен труд у дома.

Друг материал, който е нетъкан текстил е филцът. Той се продава в арт магазините (мисля, че продават и онлайн. Един лист от 1 мм струва 0,70 лв, а от 3 мм - 0,90 лв. Дебелият филц е доста неудобен, защото е и доста твърд, за това мисля, че тънкият е по-подходящ, но е добре пак да са 2 слоя. Цветовете са разнообразни, а големината на един лист е А4.

Домакинската кърпа от нетъкан текстил може да перете поне няколко пъти на 60+ градуса, така че можете да си направите няколкократна маска за лице буквално за стотинки. 

Филцът може да се накисва във гореща вода, но не е желателно да се мачка/ изцежда, защото по-бързо губи формата си.

И двете материи НЕ могат да се гладят особено на висока температура!

Разбира се и аз не бих ви препоръчала да носите която и да е маска повече от 2+ часа, защото няма как да се тестват и сертифицират. Каквато и маска да носите веднага след свалянето трябва да я изперете/ накиснете във вода над 40 градуса.

Тук искам да вмъкна още една тема: От какво ни защитават маските за лице и достатъчни ли са за предпазване?

 

Моят личен лекар преди години ми беше казал "Маски носят болните, за да не заразяват здравите"!

Така, че маските би трябвало да предотвратяват разпръскването на слюнка при кихане или дишане, когато сме болни и ни е грижа за тези около нас. Но ето, че дойде момент да ги носят и здравите!

Първо маските ни защитават от попадането на водни молекули (потенциално с вируси или бактерии) директно в носа и устната кухина. А това може да стане, ако сте в непосредствена близост до някой болен, за това първата препоръка е да стоим на 1-2 метра един от друг, когато се редин в (пред) магазина или на други обществени места. Когато говорите от устата ви излизат миниатюрни пръски слюнка (дори да не ги виждате). За това и медиците ни носят не само маска на устата, но и специални очила. 

Второ маските ни подсещат да не пипаме лицето си. А защо това е важно? Защото по-голямата вероятност да се заразите е като пипнете лицето си (очите, носа, устата) с мръсни ръце. Тоест ако сте пипнали някоя повърхност на обществено място като брава на врата/асансьор, дръжка в метрото/градският транспорт или каквото и да било друго (дори банкноти), което е в свободен контакт и с други хора и след това пипнете лицето си, вероятността да се заразите е много по-голяма (ако някоя от повърхностите е била в досег от някой носител на вирус), от колкото ако не носите маска докато сте на открито и стоите на разстояние над 1-2 метра от други хора. ЗА ТОВА РЪКАВИЦИТЕ И/ИЛИ РЕДОВНОТО МИЕНЕ НА РЪЦЕ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ СА МНОГО ПО-ВАЖНИ ОТ МАСКАТА .

Аз лично в затворени помещения като магазини за хранителни стоки или аптеки бих носила маска за уста както и ръкавици за еднократна употреба. След всяко прибиране у дома се събувам, измивам подметките на обувките с гореща вода, както и ръцете си със сапун.

На 100% няма как да се затвориме херметически, за да се предпазим, но може да направим минималните усилия за нашето здраве и по-малко разпространение.

 

 

 


Игрите и забавленията са най-голямото удоволствие за децата, но прибирането на играчки след приключване на игрите е най-скучната дейност за тях. За това измислихме начин да ги научим да си прибират играчките бързо и с желание.

прочети още

Мал от Наследниците и Опасният Хенри са едни от най-завладяващите тийнейджърски сериали на Дисни.

прочети още

Когато трябва да си купя нова чанта, обикновено си задавам въпросите: Каква трябва да бъде моята чанта? Красива или удобна? Или по-класическа и практична?

прочети още

Нови детски костюми на любими герои!

прочети още

Играта е най-силното оръжие в обучението на децата от 3 до 5 години Ако изглежда, че всеки път, когато се обърнете, детето ви е научило ново умение, няма да сбъркате. Предучилищните години са период на изключително бързо развитие на мозъка, подхранван от два едновременни процеса: синаптогенеза и миелинизация. Синаптогенезата свързва невроните заедно в сложни мрежи чрез създаването на нови синапси в мозъка. Междувременно миелинизацията обтяга нервите в мастно, защитно покритие, което позволява по-бързо предаване на мозъчни сигнали. Разработената, все по-ефективна мрежа, която дава резултат, позволява бърза комуникация между различни райони на мозъка и оставя детето ви в готовност да научи всичко - от нова дума до нова песен, до нова концепция за това как работи Вселената. Ето някои от начините, по които може да видите развитието на мозъка в детето ви:

прочети още